/ Home / Home / Het oog / Oogaandoeningen /
Afakie
De meeste mensen met Afakie zullen een operatie moeten ondergaan.
De afwezigheid van de lens van het oog wordt Afakie genoemd . De lens is een vrijwel transparante structuur die achter de iris zit. Deze zit in het gekleurde gedeelte van het oog dat uitzet en krimpt afhankelijk van de hoeveelheid licht die het bereikt. Het gebeurt zelden dat een persoon wordt geboren zonder één of beide lenzen, een aandoening die bekend staat als aangeboren afakie. Daarnaast is er ook een operatieve vorm van afakie (een verwijderde lens). Afakie kan ook tot ontwrichting van de overgebleven lens als gevolg van een trauma leiden. Als je afakie hebt, wordt je vermogen om te concentreren aangetast en zul je moeilijker kunnen zien.
Er zijn drie belangrijke oorzaken van afakie :
– Afakie veroorzaakt door een genetisch defect : Aangeboren afakie heeft twee vormen – een primair uit die leidt tot ernstige oog misvormingen en een minder ernstige secundaire vorm . Mutaties in het FOXE3 gen geïdentificeerd in families met afakie .
– Afakie na de operatie: afakie wordt meestal geassocieerd met de chirurgische verwijdering van een cataract .
– Afakie na een trauma: Een trauma kan extrusie van de lens veroorzaken (wanneer de lens door een beknelling niet op zijn plaats blijft), of dislocatie van de lens.